Emwazi ar fi fugit la începutul lui 2013 din Marea Britanie în Turcia, de unde ar fi trecut în Siria, pe o rută folosită de obicei de către imigranți ilegali, potrivit ziarului The Times.
El ar fi reușit să fugă într-o perioadă în care eforturile de urmărire a așa-zișilor suspecți „periferici” au fost abandonate, poliția britanică și serviciul britanic de securitate internă MI5 concentrându-se asupra Jocurilor Olimpice (JO) de la Londra din 2012.
Operațiunile în doeniul securității s-au prelungitr în 2013, când Emwazi a reușit să fugă fără probleme. Serviciile de securitate și poliția au răspuns acestor presupuse lacune formând o unitate pe care au numit-o „Project Danube” (Proiectul Dunărea), însărcinată cu monitorizarea suspecților ce reprezentau o prioritate redusă dar care puteau deveni „lupi singuratici”.
Emwazi a fost demascat săptămâna trecută ca fiind infamul militant britanic din cadrul grupării Statul Islamic (SI) care a apărut într-o serie de înregistrări video ale unor decapitări.
Absolvent al Universității din Westminster, el era cunoscut MI5, iar numele său era înscris pe o listă cu suspecți a Ministerului britanic de Interne, ceea ce l-a împiedicat anterior să părăsească țara.
Părinții lui Emwazi au afirmat săptămâna aceasta că „nu există dovezi” că fiul lor este „John jihadistul”. „Nu există nicio dovadă că bărbatul arătat în înregistrări video și fotografii este fiul meu, așa cum a afirmat presa în ultimele zile”, a declarat tatăl său.
Contactat de ziar, Home Office a declarat că nu comentează subiecte de securitate.